close
close
Skip to content

Waarom Pennsylvania ‘ground zero’ zou kunnen zijn voor een nieuwe presidentiële band tussen Biden en Trump

Pennsylvania is het ultieme strijdtoneel voor 2024, waarbij het Witte Huis, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden allemaal op het punt staan ​​om te draaien op basis van de manier waarop de kiezers hier hun stem uitbrengen. In deze serie, Verlangen naar Pennsylvania: het ontsluiten van de cruciale Keystone-staat, de Washington-examinator zal kijken naar de demografie, de politiek en de belangrijkste onderwerpen die van Pennsylvania de staat van het jaar hebben gemaakt die je niet mag missen. In deel vijf hieronder wordt bekeken hoe bevolkingsverschuivingen ervoor kunnen zorgen dat de presidentsverkiezingen in een gelijkspel eindigen.

Pennsylvania is ground zero onder de weinige kritische strijdtonelen die in 2024 zullen beslissen over de verkiezingen voor president Joe Biden en, in mindere mate, voormalig president Donald Trump.

Na de volkstelling van 2020 verloren twee slagveldstaten, Michigan en Pennsylvania, elk één congreszetel in het Congres als gevolg van bevolkingsverlies, net als Californië, Illinois, New York, Ohio en West Virginia.

VERKIEZING 2024: VOLG DE NIEUWSTE DEKKING

Daarentegen behaalde Texas twee congreszetels, terwijl Colorado, Florida, Montana, North Carolina en Oregon elk één congreszetel wonnen.

Normaal gesproken zouden de bevolkingsveranderingen die eens in de tien jaar plaatsvinden geen buitensporige impact hebben op presidentsverkiezingen.

Maar bevolkingsverschuivingen in belangrijke swing states, waarvan Biden de meeste in 2020 won, hebben het landschap van het Electoral College veranderd en de kans op een mogelijk electoraal gelijkspel in november vergroot.

De verkiezing zou kunnen worden beslist op basis van welke kandidaat Pennsylvania wint.

“Het is een goede ground zero”, zegt Vince Galko, een ervaren Republikeinse strateeg in Pennsylvania. “Dat was al bij de laatste paar verkiezingen het geval, maar dit jaar lijkt het meer het geval te zijn dan ooit.”

Als Biden de staat verliest, zal het veel moeilijker zijn om Trump te verslaan, die ofwel 270 kiesmannen moet winnen, ofwel een gelijkspel van 269-269 moet bereiken om Biden tegen te houden.

“Trump wint hier, het is voorbij”, zei Galko over de Keystone State. “Als één staat je lot kan bepalen, dan is het waar je wilt zijn, zoals blijkt uit het feit dat hij hier vorige week meerdere stops heeft gemaakt.”

Het bevolkingsverlies van Pennsylvania op het grondgebied van Biden

Een groot deel van het bevolkingsverlies in de Keystone-staat vond plaats in de provincies die Biden in 2020 won.

Kijkend naar de veranderingen van het Census Bureau in de bevolking op provinciaal niveau sinds de verkiezingen van 2020, bleek uit een analyse van het Franklin & Marshall College dat het aantal provincies die in 2020 op Trump stemden met ongeveer 4.500 mensen toenam, terwijl de 13 provincies die Biden steunden met meer dan 45.000 mensen afnamen.

Het bevolkingsverlies in de provincies Biden wordt vooral toegeschreven aan de provincies Allegheny en Philadelphia, die de grootste netto bevolkingsafname kenden, met respectievelijk een verlies van ongeveer 26.000 en 53.000 inwoners. Ongeveer de helft van de inwoners van Allegheny en Philadelphia die vertrokken, verhuisde naar een ander deel van de staat, en velen kozen ervoor om in omliggende provincies te gaan wonen.

Biden besefte het belang van Pennsylvania en heeft daar meer tijd doorgebracht dan in welke andere staat dan ook.

President Joe Biden spreekt op woensdag 17 april 2024 op het hoofdkantoor van United Steelworkers in Pittsburgh. (AP Photo/Gene J. Puskar)

De president hield deze week een driedaagse tournee door Pennsylvania, in een poging zichzelf af te schilderen als de kampioen van de middenklasse, in tegenstelling tot Trumps kameraadschap met de miljardairsklasse, in zijn geboorteplaats Scranton.

“Het staat in schril contrast met Donald Trump en de Republikeinen, die nog steeds geen aangekondigde staf hebben en geen campagne-aanwezigheid hebben op dit grote slagveld”, schreef campagneleider Julie Chavez Rodriguez deze week in een memo.

Biden heeft de Keystone State in 2020 met iets meer dan 80.000 stemmen omgedraaid. Maar Trump streeft ernaar de staat die hij in 2016 won te heroveren met iets meer dan 44.000 stemmen.

“Met slechts 36 procent goedkeuring voor een baan ploetert Joe Biden in zijn thuisstaat Pennsylvania”, zei Karoline Leavitt, de nationale perssecretaris van Trump, tegen de krant. Washington-examinator in een verklaring. “Tussen de hogere gasprijzen, de stijgende misdaad en het mislukte democratische beleid dat gezinnen op elke hoek verplettert, is het geen wonder dat Pennsylvanians in het hele Gemenebest steeds meer de mislukte Biden-agenda verwerpen en president Trump steunen.”

Biden prees ook de steun van de familieleden van Robert F. Kennedy Jr. tijdens een stop in Philadelphia, een stap die bedoeld was om de campagne van de onafhankelijke kandidaat af te zwakken.

Kennedy streeft ernaar toegang te krijgen tot het stembiljet van Pennsylvania, maar sommige sceptici betwijfelen of hij zou kunnen winnen.

“Het is onwaarschijnlijk dat een derde partij of onafhankelijke kandidaat ook maar één staat zou winnen en daardoor de kiesmannen van die staat zou krijgen”, zegt Bernard Tamas, universitair hoofddocent politieke wetenschappen aan de Valdosta State University. “Dergelijke scenario’s zouden vereisen dat een van de derde partijen of onafhankelijke kandidaten publieke steun krijgt die sterk geconcentreerd is in één regio van het land, en dit is niet meer gebeurd sinds 1968, toen George Wallace meerdere zuidelijke staten won.”

Trump is intussen grotendeels in New York gebleven, waar hij wordt geconfronteerd met een strafrechtelijk proces wegens een zwijggeldbetalingsprogramma tijdens de verkiezingen van 2016.

De voormalige president heeft vanwege het proces geprobeerd de campagne van Biden harder te laten werken in New York, een betrouwbare blauwe staat.

“Donald Trump moet Joe Biden in de verdediging krijgen door tijd en geld te besteden buiten Pennsylvania en een paar andere strijdtonelen”, zei de Republikeinse adviseur Dennis Lennox. “Het is moeilijk om Trump New York te zien winnen, maar doordat hij daar speelt, dwingt hij Biden om tijd en geld door te brengen in een verder blauwe staat, op dezelfde manier waarop George W. Bush John Kerry in 2004 afleidde van Ohio door in Michigan te spelen.”

Voormalig president Donald Trump houdt nieuwsknipsels omhoog terwijl hij spreekt na zijn proces bij een strafrechtbank in Manhattan in New York op donderdag 18 april 2024. (Timothy A. Clary/Pool Photo via AP)

Hoe de verkiezingen van 2024 in een gelijkspel zouden kunnen eindigen

In één algemeen verkiezingsscenario zou Biden vasthouden aan Michigan, Pennsylvania en Wisconsin, gebrandmerkt als de ‘blauwe muur’, waarbij Trump Arizona, Georgia en Nevada omdraaide.

Dat zou ertoe leiden dat Biden 270 kiesmannen zou winnen, tegenover de 268 kiesmannen van Trump. Maar als de regels van Nebraska zouden worden gewijzigd, van het toekennen van stemmen aan het Electoral College door congresdistricten tot het winnen van alle winnaars, zou hetzelfde scenario resulteren in een gelijkspel van 269 tegen 269.

In het geval van een electorale staking zou het Huis van Afgevaardigden de volgende president van de VS kiezen, volgens het 12e Amendement. Maar het proces is geen gewone meerderheid van stemmen in het hele Huis. (Meer over dat proces hieronder.)

Republikeinen hopen de ‘blauwe muur’ in 2024 terug te draaien. Het Republikeinse Nationale Comité had zijn congres in Wisconsin gepland en Trump heeft de afgelopen weken alle drie de staten bezocht.

“Na vier jaar van zwakke mislukte agenda van Joe Biden is er geen ‘Blauwe Muur’ meer”, zei RNC-woordvoerster Rachel Lee in een verklaring. “Biden verliest in elke staat van het slagveld – net zoals hij dat in november zal doen.”

Een ander scenario van electoraal gelijkspel houdt in dat Biden Arizona, Georgia, Nevada en Wisconsin wint, terwijl Trump Michigan en Pennsylvania wint, ervan uitgaande dat Nebraska zijn regels voor het toekennen van verkiezingsstemmen niet verandert. Maar met een verandering in Nebraska zou dit ertoe leiden dat Trump 270 stemmen zou winnen tegen de 268 stemmen van Biden.

Dat vertelde een politieke deskundige aan de krant Washington-examinator dat als Biden de Keystone State zou verliezen, hij elke andere swingstate zou moeten verslaan om de verkiezingen te winnen.

“Als (Biden) North Carolina zou innemen, compenseert dat natuurlijk bijna Pennsylvania”, zegt Merrill Matthews, onderzoeker aan het Institute for Policy Innovation. “Dus ik heb het gevoel dat hij Pennsylvania echt moet winnen, maar ik denk dat je het waarschijnlijk ook andersom kunt laten werken.”

Als Trump Michigan, Nevada, Pennsylvania en Wisconsin omdraait, en vervolgens Biden North Carolina omdraait en Georgië en Arizona vasthoudt, zou het scenario ook resulteren in een gelijkspel van 269-269 zonder een wissel in Nebraska.

Trump zou ook Georgia, Michigan en Pennsylvania kunnen omdraaien, terwijl Biden North Carolina omdraait om nog een gelijkspel van 269-269 te krijgen. Als er in Nebraska een ‘winner-take-all’-systeem zou bestaan, zou Trump een voorsprong van 270-268 op Biden krijgen.

Wat Trump in Nebraska doet om een ​​beslissende voorsprong te behalen

De voormalige president voert een veel geavanceerdere campagne dan in voorgaande jaren en wil de manier veranderen waarop het Electoral College wordt besloten om hem een ​​voordeel te geven ten opzichte van Biden.

Trump heeft tevergeefs de Republikeinse wetgevers in Nebraska onder druk gezet om de staatswet te wijzigen en verkiezingsstemmen toe te kennen op basis van het principe dat de winnaar alles krijgt. Maar er zijn nog steeds enkele Republikeinen die proberen de regels van Nebraska te veranderen.

Met name gouverneur Jim Pillen (R-NE) en vertegenwoordiger Don Bacon (R-NE) waren voorstander van het wijzigen van de regels van Nebraska.

Als de poging later wel slaagt, zou Biden niet één van de vijf kiesmannen van de staat in de dieprode staat winnen, hoogstwaarschijnlijk uit het 2e Congresdistrict, waar hij in 2020 een kiesstem won.

Maine is de andere staat die kiesstemmen toekent op basis van congresdistricten. Trump won één verkiezingsstem in Maine in 2016 en 2020, ondanks het verlies van de staat.

Het Republikeinse voordeel in het Huis van Afgevaardigden

Als de verkiezingen inderdaad in een electoraal gelijkspel eindigen, zou de race naar het Huis van Afgevaardigden worden gestuurd voor contingente verkiezingen.

De huidige leden van het Huis zouden echter niet over de verkiezingen beslissen. Dat zou worden overgelaten aan de volgende leden van het Congres, die ook op de stemming zullen zijn tijdens de verkiezingen van 5 november en in januari 2025 in het Congres zullen worden beëdigd.

Elke staatsdelegatie krijgt één stem tijdens het proces, waarover wordt beslist bij meerderheid van stemmen. In 2024 controleren de Republikeinen bijna de meerderheid van de staatsdelegaties, 25 van de 50. De Democraten controleren 23 Huisdelegaties, terwijl Minnesota en North Carolina beide verdeeld zijn.

Biden of Trump zouden 26 delegaties in het Huis van Afgevaardigden moeten winnen om de verkiezingen te winnen in het geval van een electoraal gelijkspel.

De opnieuw getekende kaarten van North Carolina geven de Republikeinen het voordeel: tien Republikeinse zetels tegenover drie Democratische zetels met één concurrerende zetel, wat Trump de felbegeerde 26e stem zou kunnen opleveren die nodig is voor de overwinning. In het 2e congresdistrict van Minnesota heeft vertegenwoordiger Angie Craig (D-MN) dit jaar de enige competitiezetel in die staat.

“Zelfs als de Democraten een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden winnen, garandeert dat in dit soort scenario’s geen overwinning van Biden”, zegt J. Miles Coleman, adjunct-hoofdredacteur van Sabato’s kristallen bol aan het Centrum voor Politiek van de Universiteit van Virginia. “Zelfs na 2020, toen de Democraten nog steeds in de meerderheid waren, zou een electoraal gelijkspel nog steeds in het voordeel van Trump zijn geweest.”

In 2020 controleerden de Democraten, ondanks de controle over het Huis van Afgevaardigden, slechts 23 delegaties van het Huis, terwijl de Republikeinen er 26 controleerden en Pennslyvania verdeeld was.

De delegatie van Pennsylvania telt negen Democraten tegenover acht Republikeinen, wat betekent dat zij Biden zou steunen in het geval van een electoraal gelijkspel. Maar nu de Democraten de meer competitieve zetels in handen hebben, bestaat de mogelijkheid dat de Republikeinen na november de meerderheid van de delegatie kunnen winnen.

De Senaat zou ondertussen de vice-president selecteren, waarbij elke senator één stem zou krijgen als er een electoraal gelijkspel zou zijn.

KLIK HIER OM MEER TE LEZEN VAN DE WASHINGTON EXAMINATOR

Maar als er contingente verkiezingen komen, zei Elaine Kamarck, een Brookings senior fellow bij het programma voor bestuursstudies en directeur van het Center for Effective Public Management, dat de verkiezingen zouden kunnen neerkomen op gespannen interne beraadslagingen tussen delegaties van het staatscongres.

‘Ik vermoed dat ze moeten blijven stemmen’, zei Kamarck. “En op een gegeven moment zou iemand in een van deze delegaties van gedachten veranderen en de delegatie omdraaien. Een of twee mensen zouden de delegatie omdraaien en dat waarschijnlijk doen ten gunste van degene die de nationale volksstemming zou winnen.”