close
close
Skip to content

Malcolm Kenyatta wint Democratische voorverkiezingen voor Pa. Auditeur-generaal, zal dit najaar de Republikein Tim DeFoor ontmoeten

Spotlight PA is een onafhankelijke, onpartijdige en non-profit redactiekamer die onderzoeksjournalistiek en publieke journalistiek produceert, die de macht ter verantwoording roept en positieve veranderingen in Pennsylvania stimuleert. Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrieven.

HARRISBURG – Na een bittere race versloeg Malcolm Kenyatta, vertegenwoordiger van de staat Philadelphia, Lehigh County Controller Mark Pinsley bij de Democratische voorverkiezingen voor de auditeur-generaal van Pennsylvania.

De Associated Press noemde de race voor Kenyatta dinsdag net na 21.30 uur. Uit onofficiële resultaten blijkt dat Kenyatta 61% van de stemmen heeft, tegenover 39% van Pinsley.

Kenyatta zal bij de algemene verkiezingen van november worden geconfronteerd met de zittende Republikein Tim DeFoor – die geen primaire uitdaging had.

De auditeur-generaal is verantwoordelijk voor het uitvoeren van financiële audits om bij te houden hoe publieke dollars worden uitgegeven en om te controleren op misdrijven of verspilling. De rol heeft ook gediend als springplank naar een hoger ambt: Democraat Bob Casey was auditeur-generaal (en ook penningmeester van de staat) vóór zijn verkiezing in de Amerikaanse Senaat.

Kenyatta was de door de Democratische Partij gekozen kandidaat. Naast die felbegeerde goedkeuring kreeg hij steun van grote politieke spelers zoals de American Federation of Teachers Pennsylvania, de Building and Construction Trades Council van de staat en topwetgevers zoals de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Joanna McClinton (D., Philadelphia).

Kenyatta outraisde ook en gaf meer uit dan Pinsley. Sinds het begin van het jaar heeft Kenyatta ruim $100.000 ingezameld en ruim $144.000 uitgegeven. (Hij had vorig jaar ook $ 148.000 bij de hand uit fondsenwerving.)

Pinsley haalde ondertussen ongeveer een kwart van dat totaal op en gaf in dezelfde periode de helft uit als Kenyatta.

Kenyatta werd in 2018 op 28-jarige leeftijd voor het eerst verkozen tot lid van het State House en werd destijds een van de jongste leden van de wetgevende macht. Opmerkelijke wetgevende inspanningen omvatten onder meer sponsorwetgeving die campagnebijdragen zou beperken, meer rapportage over campagnefinanciering door bepaalde non-profitorganisaties zou vereisen en non-discriminatiebescherming voor LGBTQ-individuen zou codificeren.

Dit is niet de eerste keer dat Kenyatta, nu 33, zich kandidaat stelt voor een hogere functie. Hij verloor in 2022 een bod op de Amerikaanse Senaat in de voorverkiezingen tegen de toenmalige Lt. Regering John Fetterman. Kenyatta stond tijdens de verkiezingen van 2020 ook op het punt om president Joe Biden te steunen tijdens zijn campagne.

Kenyatta en Pinsley hadden een omstreden primaire race.

In februari plaatste een van Kenyatta’s belangrijkste tegenstanders van het State House – hij is ook op zoek naar een nieuwe termijn in de wetgevende macht – een video op Facebook die was vastgelegd door een Ring-beveiligingscamera. Op de beelden was te zien dat Kenyatta Pinsley beschuldigde van racisme en zei: “Er is de man Mark Pinsley, van wie ik je vertelde dat hij niet van zwarte mensen houdt.”

Pinsley noemde de opmerkingen van Kenyatta ‘verdeeldheid zaaiend’ en zijn gedrag ‘een beetje onvolwassen’. Kenyatta zei destijds dat de beelden neerkwamen op ‘vuile politieke trucs’.

Kenyatta verduidelijkte later dat hij verwees naar een opmerking die Pinsley maakte tijdens het herverdelingsproces. “We hebben geen getto nodig”, zei Pinsley in 2022, verwijzend naar een voorgesteld district dat Allentown en Bethlehem combineerde.

Pinsley, die joods is, zei dat hij de term in zijn historische context gebruikte om te verwijzen naar de gedwongen segregatie van joden, maar verontschuldigde zich voor het veroorzaken van aanstoot.

In een ontmoeting met de redactie van The Inquirer zei Kenyatta dat hij bij zijn opmerkingen bleef.

Pinsley’s campagne werd beschuldigd van het indienen van petities met valse handtekeningen. Een handvol mensen kwam naar voren, waaronder gekozen functionarissen, en beweerde dat ze nooit hadden getekend, zo meldden The Inquirer en Daily Local News.

Pinsley zei dat hij de oorzaak van de zogenaamd frauduleuze handtekeningen niet kende en dat hij zich zou onderwerpen aan eventuele onderzoeken op staats- of provinciaal niveau. De rechercheurs van Chester County, de onderzoeksafdeling van het kantoor van de provinciale officier van justitie, voeren een onderzoek uit.

DeFoor eist nog eens vier jaar

Kenyatta zal het in november opnemen tegen DeFoor, de zittende Republikeinse partij.

DeFoor werd voor het eerst gekozen in 2020 en is de eerste gekleurde persoon die een kantoor over de hele staat in Pennsylvania wint. Hij werd op hetzelfde moment verkozen als penningmeester van de Republikeinse staat, Stacy Garrity; ze hebben allebei voor het eerst in meer dan tien jaar de partijcontrole over hun rijtjeskantoren omgedraaid.

Tijdens zijn ruim drie jaar in deze functie heeft DeFoor zich geconcentreerd op de kernvereisten van de functie, waaronder het toezicht houden op provinciale kantoren en districtsrechtbanken en het controleren van lokale pensioenfondsen.

In tegenstelling tot zijn Democratische voorganger Eugene DePasquale – die dinsdag bij de eerste verkiezingen voor procureur-generaal werd verkozen – heeft DeFoor relatief weinig speciale onderzoeken uitgevoerd naar beleidskwesties die buiten de traditionele reikwijdte van het ambt vallen.

In één rapport van DePasquale werden aanbevelingen gedaan om wapengeweld terug te dringen, terwijl in een ander rapport werd gewezen op de inkomsten die Pennsylvania zou kunnen genereren door recreatieve marihuana te belasten.

Christopher Borick, hoogleraar politieke wetenschappen aan het Muhlenberg College, zei hetzelfde toen hij DeFoor’s ambtstermijn beschreef.

“Vanuit mijn perspectief, toen DePasquale aan de macht was, bracht hij het kantoor in de richting van verantwoording, terwijl DeFoor prioriteit gaf aan de oorspronkelijke boekhouding (verantwoordelijkheden)”, aldus Borick. “Je krijgt het gevoel dat hij een pad volgt dat zich richt op de meer kernelementen van een algemene functie als auditor.”

Eén uitzondering is een rapport dat DeFoor heeft uitgebracht waarin kritiek wordt geuit op een tiental schooldistricten vanwege het verhogen van de lokale belastingen ‘terwijl ze miljoenen dollars in hun algemene fondsen hielden’. Hij noemde de praktijk een ‘shell-game’. Critici zeiden ondertussen dat DeFoor geen inzicht had in de begrotingsprocessen van de districten.

DeFoor en Kenyatta zijn geen vreemden voor elkaar.

Na zijn overwinning getuigde DeFoor voor de Pennsylvania House State Government Committee en weigerde te bevestigen dat de verkiezingen van 2020 eerlijk en accuraat waren in antwoord op een vraag van Kenyatta.

Tijdens de hoorzitting vroeg Kenyatta – die in de commissie zit – aan DeFoor of hij dacht dat de verkiezingen ‘een vrije en eerlijke verkiezing waren waar Pennsylvania vertrouwen in zou moeten hebben’.

DeFoor zei dat hij geloofde dat zijn verkiezing eerlijk was, maar “wat de verkiezing van iemand anders betreft, dat is een gesprek dat je met hen zou moeten voeren, maar ik heb geen klachten gehoord met betrekking tot mijn specifieke verkiezing.”

Het is onduidelijk of er onafhankelijke kandidaten of kandidaten van derden voor de functie van auditeur-generaal zich bij de stemming in november zullen aansluiten bij DeFoor en Kenyatta. Dergelijke kandidaten hebben tot augustus de tijd om handtekeningen in te dienen.

VOORDAT JE GAAT… Als je iets van dit artikel hebt geleerd, betaal het dan en draag bij aan Spotlight PA op spotlightpa.org/doneren. Spotlight PA wordt gefinancierd door stichtingen en lezers zoals jij die zich inzetten voor verantwoordingsjournalistiek die resultaat oplevert.