close
close
Skip to content

IKEA krijgt de schuld van de vernietiging van Roemeense bossen

  • IKEA wordt onder de loep genomen vanwege haar houtinkooppraktijken nadat twee vernietigende rapporten de meubelgigant in verband brachten met destructieve houtkap in enkele van de laatste oeroude bossen van Europa.
  • Het onderzoek van Greenpeace en collega-milieugroeperingen Agent Green en het Bruno Manser Fonds richt zich op de inkoop van hout door IKEA uit ecologisch kwetsbare gebieden in de Roemeense Karpaten.
  • Inter IKEA Group, de franchisegever die verantwoordelijk is voor de IKEA toeleveringsketen, en Ingka vertelden Mongabay dat ze het ‘helemaal niet eens’ zijn met de bevindingen en dat de activiteiten in overeenstemming waren met de nationale en Europese wetten.

IKEA staat onder toezicht vanwege zijn houtinkooppraktijken nadat twee rapporten de meubelgigant in verband brachten met destructieve houtkap in enkele van de laatste eeuwenoude bossen van Europa.

De recente onderzoeken, afzonderlijk uitgevoerd door Greenpeace en collega-milieugroeperingen Agent Green en het Bruno Manser Fonds (BMF), richten zich op de inkoop van hout door IKEA uit ecologisch kwetsbare gebieden in de Roemeense Karpaten. Beide rapporten beweren dat de acties van IKEA in tegenspraak zijn met de publieke verplichtingen op het gebied van duurzaamheid.

Als grootste particuliere boseigenaar in het Oost-Europese land bezit IKEA, via franchisenemer Ingka Investments, ongeveer 51.000 hectare grond in Roemenië.

De auteurs van de rapporten uitten hun bezorgdheid over de rol van IKEA als grote meubelretailer, met het argument dat er aanwijzingen zijn dat het bedrijf voorrang geeft aan houtwinning boven verantwoord bosbeheer.

Inter IKEA Group, de franchisegever die verantwoordelijk is voor de IKEA toeleveringsketen, en Ingka vertelden Mongabay dat ze het ‘helemaal niet eens’ zijn met de bevindingen en dat de activiteiten in overeenstemming waren met de nationale en Europese wetten.

Het dispuut ontstond nadat Agent Green en BMF vorige week een rapport publiceerden waarin werd beweerd dat er sprake was van een “consequent patroon van destructieve houtkap” in negen bosgebieden – waarvan zeven eigendom zijn van Ingka en twee openbare bosgebieden die verband houden met de toeleveringsketen van IKEA.

Met behulp van officiële documenten en bezoeken aan houtkaplocaties hebben de onderzoekers meer dan vijftig vermoedelijke schendingen van de bosbouwwetten en slechte beheerspraktijken geregistreerd. Deze omvatten onder meer biodiverse bossen die met de grond gelijk werden gemaakt, intensieve houtkap die werd uitgevoerd zonder milieubeoordelingen, en bodemdegradatie door tractorwegen die door houthakkers werden gebruikt.

Volgens Agent Green en BMF overlappen de meeste onderzoekslocaties geheel of gedeeltelijk de beschermde gebieden van de EU.

Bij de presentatie van de bevindingen op een persconferentie in Boekarest had Agent Green-president Gabriel Păun strenge woorden voor de flatpack-meubelgigant, die hij ‘de bomenjager’ noemde.

“Het verwijderen van hele bossen in korte tijd is een urgente kwestie voor IKEA,” zei hij. “De entiteit negeert zowel de geschreven wetten als de ongeschreven manieren van de natuur.

“IKEA brengt niet in praktijk wat zij prediken, ongeacht of het de natuurrichtlijnen van de Europese Unie, de Roemeense nationale wetgeving of de FSC-boscertificeringsnorm betreft. Maar als bedrijf met een omzet van miljarden euro’s en de grootste particuliere boseigenaar van Roemenië (IKEA en Ingka) zou dit een voorbeeld van best practice moeten zijn.”

Inter IKEA Group zei dat uit hun onderzoek “geen misstanden” naar voren kwamen.

“De genoemde leveranciers volgden de wetgeving en alle handelingen worden geregistreerd in het nationale traceerbaarheidssysteem SUMAL”, aldus een woordvoerder in een e-mail.

De Roemeense autoriteiten hadden de houtkap in beschermde gebieden goedgekeurd, voegde de woordvoerder eraan toe.

Borden bij een Roemeense houtkaplocatie die eigendom is van IKEA-franchisenemer Ingka Investments. Afbeelding door Agent Green / Bruno Manser Fonds.

In een verklaring zei Ingka: “We hebben vertrouwen in onze bosbouwpraktijken en hanteren strenge processen om het bosgebied dat we exploiteren te beschermen.

“Onze bosbeheerpraktijken zijn zo gestructureerd dat ze voldoen aan de hoogste milieunormen, waaronder de EU-habitatrichtlijn.”

Agent Green, BMF en Ingka zullen elkaar in juni ontmoeten om de bevindingen te bespreken.

Een onderzoek van Greenpeace dat de week ervoor werd gepubliceerd, schetste een vergelijkbaar vernietigend beeld van IKEA’s houtverbruik.

Het betrof zeven leveranciers, die samen populaire IKEA-producten zoals Ingolf-stoelen en Sniglar-babywiegjes produceren, tot de vernietiging van ecologisch kostbare bossen. Twee gebieden maakten deel uit van het Natura 2000-netwerk van beschermde gebieden van de EU.

Greenpeace zei dat het meubilair van deze fabrikanten had getraceerd naar IKEA-winkels in 13 landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

“Ons natuurerfgoed kan niet worden omgezet in meubelstukken”, zegt Greenpeace-campagnevoerder Robert Cyglicki. “Oude bossen zijn van vitaal belang voor de gezondheid van de planeet en moeten onmiddellijk worden beschermd.”

In een verklaring aan Mongabay zei de woordvoerder van de Inter IKEA Groep: “We kunnen de aantijgingen in dit rapport niet aanvaarden, omdat het erop lijkt dat er verwarring bestaat op basis van verschillende interpretaties van ‘oude bossen’ en ‘oude bossen’.”

“De inkooppraktijken die in het rapport van Greenpeace worden beschreven, zijn legaal en voldoen aan zowel lokale als EU-regelgeving.”

Beide rapporten benadrukken ook de ontoereikendheid van de huidige beschermingsmaatregelen voor primaire of oerbossen in Roemenië, waar diepgewortelde corruptie de monitoringinspanningen bemoeilijkt.

“De EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 vereist dat EU-landen ten minste 10% van hun grondgebied strikt beschermen en ten minste 30% gedeeltelijk beschermen”, stellen het rapport van Agent Green en BMF, eraan toevoegend dat Ingka’s cijfers in Roemenië respectievelijk 1% en 8% bedragen. .

BMF-campagnevoerder Ines Gavrilut zei: “Het is de hoogste tijd dat IKEA de verklaarde duurzaamheidsdoelstellingen gaat toepassen.

“IKEA zou zoveel goeds kunnen doen als het echt het goede voorbeeld zou willen geven als boseigenaar, beheerder en grote houtverbruiker in Roemenië en daarbuiten.

“In de behoeften zou ook kunnen worden voorzien zonder toevlucht te nemen tot destructieve houtkap, zonder natuurlijke bossen om te zetten in plantages – maar dit vereist het aanpakken van moeilijke kwesties zoals de kern van IKEA’s bedrijfsmodel van ‘snel meubilair’.”

Ikea wordt geconfronteerd met een Zwitserse klacht over hout dat vermoedelijk illegaal is gekapt

Bannerafbeelding: Houtkaplocatie in de Roemeense Karpaten. Afbeelding door Agent Green / Bruno Manser Fonds.

Feedback: Gebruik dit formulier om een ​​bericht te sturen naar de auteur van dit bericht. Als u een openbare reactie wilt plaatsen, kunt u dat onderaan de pagina doen.